Categories
Blog

Succesvol ondernemen: 3 belangrijke eigenschappen

Allemaal leuk en aardig dat je een eigen onderneming wilt beginnen, maar ben je hier wel geschikt voor? Wat heb je nodig om een succesvolle ondernemer te worden?

Je kunt het nog zo graag willen en allemaal zo goed uitgedacht hebben, maar uiteindelijk moet je er wel de persoonlijkheid en karakter voor hebben. Zonder de juiste eigenschappen in de leider van de onderneming is de kans groot dat de zaak gaat falen. Welke eigenschappen moet je dan precies hebben als ondernemer?

Gemotiveerd zijn en vol met passie

Dit is de belangrijkste eigenschap die je moet hebben als je succesvol wilt ondernemen. Als je geen hart voor de zaak hebt dan zal je zaak ook nooit ergens heen gaan of iets bereiken. Je moet het willen en de passie hebben om jouw bedrijf tot het uiterste te kunnen pushen. Kom je een valkuil tegen of gaan dingen even niet zoals ze moeten? Voor iemand die gemotiveerd is, is dit geen obstakel. Zij bedenken een beter plan en stappen hier met gemak overheen. Natuurlijk snappen we dat niet elke valkuil even makkelijk is, maar je snapt wat we bedoelen. Ondernemers gooien niet snel de handdoek in de ring.

Het risico durven nemen

Ondernemerschap heeft ook veel te maken met dingen durven. Het zal vaak genoeg voorkomen dat je een lastige situatie tegenkomt en niet precies weet wat je moet doen om het meest gunstige resultaat te behalen. Op dat moment moet je een risico durven nemen door een van de situaties te kiezen. De uitkomst is misschien niet wat je had gehoopt maar dan komen we weer terug op het puntje gemotiveerd zijn en vol met passie. Of misschien is de uitkomst juist precies waar je op hoopte en is het weer een meevaller. Je zult het nooit weten zonder het te proberen. De uitspraak ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ gaat bij ondernemers niet op.

Zelfdiscipline hebben

Een van de moeilijkste dingen om te hebben als eigen baas is zelfdiscipline. Natuurlijk snap je wel dat je hard moet werken, maar je hebt op dit moment gewoon even kei veel zin om dat avondje uit te gaan met je vrienden en je hebt echt even geen zin meer om te werken. Als ondernemer moet je kunnen zeggen ‘jammer dan!’. Het is belangrijk dat je de zelfdiscipline hebt om hard te werken want de enige persoon die jouw bedrijf naar de top kan werken ben jij zelf. Zonder jouw motivatie en discipline zal je bedrijf snel naar de grond zakken. Weet je prioriteiten dus goed te stellen. Je vrienden, die leuke serie op tv, dat spelletje, het zal er allemaal op een ander tijdstip ook nog wel zijn. Hun bestaan is niet afhankelijk van het feit of jij meegaat, jouw bedrijf is hier wel van afhankelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *