Categories
Uncategorised

Volg je dromen. Word ondernemer

Er is niks leukers dan een droom hebben en hier honderd procent voor gaan. Een ondernemerswens bijvoorbeeld. Veel mensen dromen al jaren over een eigen onderneming starten maar nemen hier geen stappen voor omdat ze niet weten of zij dit wel kunnen worden. In principe is het heel simpel, iedereen die ondernemer wilt worden, kan dit worden.

Hoe wordt je ondernemer?

Om ondernemer te worden moet je een paar zaken eerst goed in orde hebben. Wat is jouw ondernemerswens bijvoorbeeld? Je kunt wel ondernemer willen worden, maar wat voor soort onderneming wil je dan precies starten? Is daar vraag naar in jouw omgeving of ga je het ergens anders zoeken?

De beste manier om jouw ondernemingswens goed zwart op wit te krijgen is door een ondernemingsplan op te stellen. Dit kun je zelf doen maar je kunt hier ook hulp bij vragen. Met een ondernemingsplan heb je ook een grotere kans dat er financiering voor jou beschikbaar is om jouw wens werkelijkheid te maken.

Waar moet je allemaal op letten als je ondernemer wilt worden?

advies voor ondernemers - ondernemer in een dag

Ondernemer wordt je niet zomaar. Zoals al eerder gezegd heb je vaak een ondernemingsplan nodig. Ook zul je bepaalde stappen moeten zetten om jezelf tot volwaardig ondernemer te kunnen schoppen.

De eerste stap is een aanvraag bij de kamer van koophandel. Zonder deze aanvraag ben je voor de wet, en vele andere bedrijven, geen ondernemer. Zonder deze inschrijving zijn er niet veel zaken die met jou in zee willen omdat ze niet zeker zijn of je wel legitiem bent en dus resultaten of financiën kan opbrengen.

Verder zal je jezelf ook moeten aangeven bij de belastingdienst. Ondernemers hebben een apart hokje bij de belastingdienst. Zij moeten een ander soort btw afleggen dan iemand die geen ondernemer is. Zo zal je bijvoorbeeld je inkomsten en uitgaven per maand of kwartaal moeten opgeven, en ook jaarlijks. De belastingaangifte die we elk jaar in mei doen is ook weer een aparte zaak voor ondernemers. Zij doen aangifte zowel voor zichzelf privé als voor hun onderneming.

Verder moet je bijvoorbeeld ook verzekerd zijn voor het geval er iets met jou gebeurt. Mocht je bijvoorbeeld ziek of zwanger worden en niet kunnen werken dan is er niemand die dit kan opvangen als je niet verzekerd bent. Daardoor kan jouw bedrijf failliet gaan, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Aftrekposten voor ondernemers

Er komen natuurlijk ook een hoop voordelen kijken bij het ondernemerschap. Dat je je eigen onderneming hebt is natuurlijk al een hele prestatie, maar financieel gezien krijg je ook nog eens een aantal meevallers, als het goed is. Zo bestaat er bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kun je zakelijke kosten aftrekken, vrijstelling krijgen van mkb-winst en nog meer voordelen. Het is dus niet alleen maar dokken, je krijgt er ook iets voor terug.

Welke aftrekposten jij allemaal kunt gebruiken ligt eraan wat voor soort onderneming je hebt en hoeveel winst je hiermee maakt. Je kunt alle informatie terug vinden op de website van de belastingdienst en hier eventueel ook een test doen om te kijken of jij voor de belastingdienst een ondernemer bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *